HSS har Finlands största klassikerflotta

Med över 80 båtar har HSS har en av Europas största flottor av klassiska kölbåtar. Vi vill understöda och befodra segling, kappsegling och renovering av klassiska segelbåtar och vi jobbar i nära samarbete med segelsällskap och klassikerföreningar i Finland och ute i världen. Vi strävar till att bevara vårt seglingskulturella arv och hoppas på att få se klassiska båtar kappsegla och må väl i Östersjön.

HSS har 35 meterbåtar och 45 övriga klassiker i sitt register. Den största klassikerklassen på HSS är den internationella 5 meters båtarna av vilka det finns hela tolv stycken på HSS. De följs av Åttorna som är elva båtar starka och följs av åtta Sexor och omkring tio Skärgårdskryssare. HSS har dessutom ett antal femfemor, DrakarFolkbåtar, Hajar, A-båtar, Östersjökryssare, Utö-kryssare och klassiska havskryssare. De minsta klassikerna är Starar och två Triangelbåtar.

Dessutom har klubben bl.a. en flottilj av klassiska Sparkman & Stephens-ritade havskryssare i sin hamn av vilka många är klassiska Swan-båtar. HSS ordnar årligen ett välbesökt klassikersymposium i samband med båtmässan och en stor regatta - den sk. Champagneregattan för klassiker. Regattan ordnas i början på augusti, veckoslutet före Sveaborgs stop. 

HSS är en aktiv samarbetspartner med Scandinavian Classic Yacht Trust - SCYT - som arrangerar Baltic Classic Master Cup -regattorna i Sverige, Finland och Ryssland.

Video från Champagne Regattan 2014: http://vimeo.com/108874668 (på finska)

För mer info om klassikerkommittén kontakta Heikki Häyhä heikki.hayha@metropolia.fi 050-5830030

Kassikerkommittén i Facebook

Bild: Jorma Rautapää